Arkitektens oppgave er å finne de beste løsningene for at det som skal bygges skal bli så funksjonelt og estetisk riktig som mulig, tilpasset kundens behov og ønsker.
Planløsning
Det lages en rominndelingsplan som vi kaller planløsning. Det tegnes vertikalsnitt slik at det fremkommer hvor høye rommene og etasjene er, og det tegnes fasader for å vise hvordan prosjektet blir seende ut utvendig. Et situasjonskart viser plasseringen i terrenget og avstander til naboeiendommer og andre bygninger. Til slutt i prosessen utfylles alle søknadspapirer som kommunen skal ha.
Gjør hjemmet til ditt eget
Et hjem ønskes ofte å være personlig og bære preg av de som bor der. Dine og deres behov er sjeldent helt like andres. Dere har kanskje to eller tre barn, kanskje ingen. Dere har deres fritidsinteresser som skal ivaretas i det nye huset. Dere har deres måte å leve på som gjør dere fornøyde i hverdagen.
Alt dette har med planløsningen av boligen å gjøre.
Ønsker og spørsmål
Inngangspartiet bør ha godt med skapplass, og kanskje en bod i tillegg for støvler, fotballer og kofferter.
Trappen mellom etasjene er gjerne plasser i nærheten av inngangspartiet.
Skal det åpnes opp til andreetasje for å skape luft og utsikt mellom etasjene? Vil du bli ha peis i hallen? Bør det være tilgang til kjøkkenet fra hallen? Ønskes det et form for grovkjøkken med fryser og skap for store kjøkkenhjelpemidler som sjeldent brukes?
Skal kjøkkenet ha øy? Hvordan skal stuen og kjøkkenet plasseres i forhold til hverandre? Trenger dere en egen, stor spisestue, eller vil dere ha langbord på kjøkkenet? Skal det være peis på kjøkkenet? Skal det være mulig å komme seg på kjøkkenet uten at de som er i stuen hører eller ser deg? Hvor skal vaskerommet plasseres? Skal det vaskes og spyles hund eller barn der? Skal det dusjes der etter en lang skitur, eller skal rommet bare brukes til å vaske klær? I så fall er det kanskje lurt å ha vaskerommet nær der de fleste klærne i huset er, altså ved soverommene? Ønskes det et garderoberom for noen av soverommene? Bør det være god avstand mellom foreldresoverommet og ungdomssoverommene? Bør det brukes noen kroner ekstra på lyddører og -vegger? Er det behov for gjesterom? Skal det være plass til dobbeltseng på gjesterommet? Trenger dette eget bad? Skal foreldrene ha hvert sitt arbeidsrom? Ønskes det et felles arbeidsrom for hele familien? Trenger noen hobbyaktiviteter egne rom?
Alt dette kan være ønsker og spørsmål for hvordan man vil bo, og hvordan en familie skal fungere sammen i sitt hjem. Dette er det arkitektens oppgave å ivareta på en best mulig måte. Funksjonelle løsninger er med på å redusere mulige daglige konflikter.
Hvilken arkitekt skal du velge?
Det er ofte flere arkitekter å velge imellom innenfor omegn. Kanskje har du noen venner eller bekjente som har benyttet en av dem, og kan gi deg en tilbakemelding om deres erfaring. Du eller dere vil få helt forskjellige forslag til mulige løsninger fra forskjellige arkitekter.
Hvis økonomien tillater det ville det beste være å be tre forskjellige arkitekter komme med en skisseløsning for dere basert på deres ønsker for tilbygg, påbygg eller ny bolig, så ville dere kunne velge den løsningen dere liker best. Dessverre er dette forbundet med ekstrakostnader, og mange synes sikkert det er dyrt nok som det er. Dog skal det ofte gjøres en investering for flere millioner av kroner, og om prosjekteringskostnadene øker med 20-30.000 kr er kanskje ikke avgjørende for om det blir noe av eller ei.
Firmaet Din arkitekt har spesialisert seg på å finne gode og praktiske løsninger som ikke koster mer enn nødvendig å bygge. Det er selvfølgelig mulig å instruere arkitekten til å skape dyrere og kanskje mer iøyenfallende løsninger om en ønsker dette.